Herní doupě

Znáš hru Dračí doupě?

Chtěli jste někdy, třeba jen na chvíli, být někým jiným nebo jen pasivně sledovat napínavé filmy, ale chtěl bys sám takový příběh prožít, stát se jeho hrdinou a rozhodovat o tom, co se stane? Potom je hra Dračí doupě přesně to, co potřebuješ. Vždy možná právě v ní najdeš něco, co jsi už dávno marně hledal: netušená dobrodružství, v nichž se můžeš setkat tváří v tvář s příšerami a porazit je v boji, zachránit svým důvtipem rodnou vesnici před zlým čarodějem, objevit poklad nebo třeba vysvobodit unesenou dívku ze spárů loupežníků. Záleží jen na tobě, jaký příběh si vybereš z nesmírného množství možností, které Dračí doupě poskytuje; jestli se přidáš na stranu dobra nebo zla, jestli budeš statečný nebo zbabělý – a jakého úspěchu nakonec dosáhneš.

Potřebuješ k tomu jen vlastní fantazii, několik kamarádů, pár kostek a pravidla hry, která ti otevřou bránu do nových světů… Neváhej a vejdi!

Dračí doupě je nejstarší a nejrozšířenější původní česká hra na hrdiny.
Tyto hry jsou známé také pod zkratkou RPG (z anglického role playing games). Jedná se o hry s takzvaným nenulovým součtem, v nichž není poražených a vítězem je každý, koho hra zaujala a chce se k ní znovu vrátit. V takové hře nejsi jen imaginárním bezejmenným hráčem, ale vytváříš živoucí postavu, se všemi jejími ctnostmi i nectnostmi, řídíš její jednání a interakci s okolním světem, v němž se její příběh odehrává. A nežije v tom světě sama. Jsou tu i ostatní hráči se svými postavami, které dohromady tvoří spolupracující družinu, a množství dalších obyvatel. A tak, stejně jako
ty v našem světě, bude tvoje postava muset občas slevit ze svých nároků, naučit se spolupracovat s ostatními a zvolit ten správný kompromis, aby dosáhla svého cíle. Někdo však musí hru řídit. V různých hrách se této osobě říká různě – Game Master, Dungeon Master, Vypravěč,… V Dračím doupěti je označována jako Pán jeskyně.

Zjednodušená pravidla DrD si můžete stáhnout zde. Soubor obsahuje pravidla pro hráče, pravidla pro PJ a osobní denníky.

Dračí doupě na teepek