K zamyšlení

Oblečení zabíjí

Bezpečnost na pracovišti (budovy v havarijním stavu, jedovaté výpary, nedostatek ochranných pomůcek) je pouze jedním z problémů, kterým musí zaměstnanci oděvních továren čelit. K dalším patří velice nízké mzdy, které jim neumožňují důstojně se uživit a udržují je tak v chudobě. Jsou nuceni pracovat až 16 hodin denně 6 dní v týdnu.„Musíme pracovat od devíti ráno do jedné v noci. Nemůžeme si vybrat, že budeme pracovat jen přes den. Musíme takhle pracovat třicet dní v měsíci,“ uvádí jedna z dělnic z indické dodavatelské továrny řetězce Carrefour.

Vedle běžných oděvů se šije v Asii i Čechy tolik oblíbené outdoorové oblečení. Průzkum mezi 47 českými výrobci outdoorového zboží, který NaZemi zveřejnila v říjnu, ukázal, že minimálně 22 firem vyrábí i v Asii.  Většina těchto firem nebyla schopna doložit, zda vůbec a jakým způsobem řeší pracovní podmínky ve svých dodavatelských továrnách.

Nejvíce oblečení se do Evropy přiveze z Číny (39,8 %),  Bangladéše (13,6 %) a Turecka (12,4 %).

Co můžeme dělat jako spotřebitelé?

Jako spotřebitelé máme možnost požadovat v obchodech etické varianty zboží nebo se aktivně zapojit do kampaní nevládních organizací za zlepšení pracovních podmínek. Čeští spotřebitelé se například mohou na stránkách www.nazemi.cz/dustojnamzda připojit k evropské petici požadující vyplácení důstojné mzdy všem pracujícím v oděvním průmyslu. Sledovat aktuální dění v oblasti pracovních podmínek je možné na facebookových stránkáchwww.facebook.com/nazemicz a www.facebook.com/usilitonanas.

Zdroj: http://www.nazemi.cz/cs/vzkaz-pro-spotrebitele-obleceni-zabiji

zanechte odpověď