Znalosti

Co je to XMPP / Jabber

mesJabber je otevřený protokol pro instant messengery – programy, které umí zprostředkovat online komunikaci mezi uživateli. Umožňuje posílat krátké zprávy (message), privátní rozhovor dvou uživatelů nebo i konferenci.

Každý uživatel má v systému jedinečný identifikátor (JID – Jabber ID), který vypadá podobně jako e-mailová adresa např. login@jabber.cz

Hlavní výhodou Jabberu oproti jiným protokolům je jeho otevřenost a nezávislost na rozmarech jedné konkrétní firmy. Celý komunikační protokol je otevřený a jeho specifikace je veřejně známá. Nemusíte se proto spolehnout na jediného softwarového klienta, kterého vám nabízí jeden dodavatel. Můžete si proto vybrat z velké řady různých programů, se kterými budete Jabber používat. Jabber síť jako celek nemá žádný centrální bod. Každý uživatel je připojen k některému z existujících serverů. Ty spolu komunikují a zajišťují integritu sítě. Jako uživatel tak máte jistotu, že vás neohrozí výpadek cizího serveru.

ListPokud považujete svou komunikaci za důvěrnou, můžete ji ochránit za pomoci silného šifrování. Veškerou komunikaci je možno šifrovat s pomocí PGP/GnuPG. Budete mít jistotu, že vaši korespondenci nepřečte nikdo cizí.

Nemusíte komunikovat jen s jedním známým, ale díky podpoře konferencí můžete vytvořit vlastní soukromou nebo veřejnou „místnost”, kde můžete v klidu debatovat s několika účastníky zároveň.

Jabber neumožňuje jen přenášení textových zpráv, ale zajišťuje také bezproblémový přenos souborů mezi dvěma klienty. Můžete tak svým kolegům posílat dokumenty, fotografie a další soubory, které potřebujete sdílet.

Jak začít?

  1. Zvolte si klienta, tedy program, kterým budete komunikovat. Na rozdíl od proprietárních sítí si můžete v síti Jabber vybrat z velké nabídky klientů přesně podle své potřeby.
  2. Vytvořte si své Jabber ID na serveru dle vašeho výběru. Vaše Jabber ID připomíná tvarem e-mail. např. anicka@jabber.cz, anicka@isgeek.info, anicka@jabber.zone

Seznam více jabber serverů najdete na https://xmpp.net

Závěrem

Přes Jabber mohu chatovat, posílat obrázky kamarádům, sdílet zajímavé informace. V Jabber se nenacházejí reklamy, mám možnost ovlivnit jak bude vypadat moje ovládací rozhraní. Nejsem závislí na konkrétní firmě a jejich rozmarech. Moje data jsou v bezpečí, nikdo mě nešmíruje a nepodléhám neetickým pravidlům.  To je pro mě Jabber oproti Facebooku.

Facebook je rozsáhlý společenský webový systém sloužící hlavně k tvorbě sociálních sítí, komunikaci mezi uživateli, sdílení multimediálních dat, udržování vztahů a zábavě.

  • Facebook je jen halda nastavení soukromí, otravné reklamy… (osobní pocit)
  • Na Facebooku je několik tisíců mizerných aplikací, her či kvízů.. (osobní pocit)
    • U většiny aplikací je nutné sdílet alespoň e-mailovou adresu, někde také bližší informace z profilu. Kdejaký bandita se pak snadno dostanete k datům, ač je uživatel přesvědčen, že žádná data neposkytnul.
  • Kdo jsou vlastně ti lidé, se kterými se přátelíte na Facebooku?
    • Podle průzkumu má průměrný dospělý na Facebooku 338 přátel. Jen 10 procent z nich skutečně zná. Zbytek jsou známí, nebo ještě hůř bývalí známí, kteří už mají pravděpodobně nové životy. Mají nová příjmení, nové koníčky, nové vousy a možná i děti. Už to nejsou ti přátelé, které jste kdysi znali, změnili se. Otázka je, zda ještě stojí za to se s nimi přátelit, nebo byste svůj čas měli věnovat někomu, koho budete opravdu znát.
  • Pravidla používání Facebooku jsou naprosto jednostranná. Pravidla použití tvrdí, že Facebook vlastní všechny vaše data – oddíl 2.1.

[/wpex]

zanechte odpověď