Proběhlé akce

Betlémské světlo Petrov

V neděli 11.12.2017 jsme se vypravili pro Betlémské světlo na Petrov. Předchozí den jsme jej sice přivezli z Vídně, ale Betlémské světlo je hlavně symbol a největší část tohoto symbolu je v jeho předávání, a tak nevadí, že ho přivezeme podruhé.

Do Brna vyrážíme vlakem po osmé hodině ráno. V Újezdě nastupujeme 4 a v Sokolnicích přistupují další 3. Z vlaku vystupujeme před půl devátou a na Petrov to máme kousek. Betlémské světlo se zde předává při mši, která začíná v devět. Máme tedy nějaký čas navíc, ale míříme přímo do katedrály. V kategrále jsme mezi prvními a tak si vybíráme místa ve předu, abychom dobře viděli.
Mši slouží brněnský biskup Mons. Vojtěch Cikrle. Probíhá klasickým způsobem až na jednu chvíli, kdy se předává Betlémské světlo. Skauti v krojích se rozestupují po krajích středové uličky, kudy prochází skaut přinášející Betlémské světlo. Biskup světlo přijímá  žehná mu. Na konci mše je odnášeno do zadní části katedrály, kde hoří u Betléma a kde si jej může každý odpálit.
Odpalujeme jej i my a následně míříme na vlakové nádraží. Máme ale ještě čas a tak procházíme Vánoční trhy na Zelném trhu. Kupuji pečené kaštany a i když se někteří zdráhají, nakonec ochutnávají téměř všichni. Poté už jdeme na nádraží, kde potkáváme jednoho kamaráda, bývalého skauta. Je z naší výpravy nadšený. Nastupujeme společně na vlak a míříme domů. V Sokolnicích se loučíme se čtyřmi členy naší výpravy. V Újezdě již čekají na děti rodiče a děti se k nim rovnou utíkají, ani se nestíhám rozloučit.

Pája – Pavel Cupák

Fotky ke zhlédnutí zde.
Fotky ke stažení zde.

zanechte odpověď