Proběhlé akce

Světlušky se zahřály cestou Moravským krasem

V sobotu 9.12.2017 jsme se ve složení Bizon, Zebra (Anička), Žabka, Anda a Filip vydali na výpravu. Původně měla být akce ,,Zahřej se, světluško“ vícedenní a směřovaná na jih od Újezda, ale okolnosti nás zavedly do Moravského krasu.

Z Újezda jsme vyrazili vlakem do Brna, tam přestoupili na tramvaj a nakonec na autobus. Přijeli jsme do Křtin a po prozkoumání mapy jsme se po zelené turistické značce vydali k Jedovnicím. Naplánovali jsme si projekt – budeme fotit okolní přírodu a zajímavosti v jejich prosincovém kabátě, abychom se na tatáž místa vrátili v létě 2018 a místa porovnali, pocítili změnu přírody v různých ročních dobách.

Cestou lesem jsme – když jsme se víc ztišili – mohli slyšet zpívat ptáky. Zahlédli jsme i veverku a srnku. A potkali koně a ovce – ale ty v ohradě u Habrůvky.

Naše první (a skoro se dá říci vytoužená) větší přestávka byla u Klostermanovy studánky. Všichni trochu prokřehlí jsme si společně zahráli hřejivou běhací hru na planetky a jejich měsíce, zatímco se nám nad vařičem ohřívala voda ze studánky na čaj. Poobědvali jsme, ohřáli se čajem a šli jsme klouzavou cestou dál.

Dalším zajímavým místem měl být lom před Rudicemi. Nakonec jsme místo zahlédli jen skrze stromy, protože bylo ohraničeno bezpečnostní páskou… Původně hornická osada Rudice nám poskytla spoustu zajímavých podnětů – potkali jsme starou památnou hrušeň, novou moderní kapli sv. Barbory, větrný mlýn (tzv. větřák) a menší geopark. Dál jsme zamířili okolo Kolíbek (vápencový útvar) k Rudickému propadání.

Cesta z kopce k propadání pro nás byla adrenalinová (vlastně asi nejvíce z celé výpravy), nicméně rádi jsme sešli až k místu, kde se Jedovnický potok ztrácí v jeskynním systému. Po okukování skal, vody, kořenových systémů stromů a nalezení nejméně kluzké cesty jsme pokračovali dál k Jedovnicím.

Do Jedovnic jsme dorazili tak brzy, že jsme se ještě stihli rozhodnou nasednout na dřívější autobus a čekání si odbýt na nádraží v Brně – Židenicích. Už při průjezdu Křtinami byl autobus nejplnější v okolí. V Židenicích se nám poštěstilo zahlídnout projíždějící starý parní vlak. Zbytek času který nám zbýval do odjezdu našeho vlaku, jsme strávili plněním bodů Hvězdné a Měsíční lucerny a Nováčka světlušek. Na zpáteční cestě z Brna jsme si se světluškami přečetli ještě několik kapitol knihy Lucinka a kouzelná lucerna. …a v Újezdě jsme se už skoro za tmy rozešli domů, odpočinout si po těch chladných cca 10 km krásným Moravským krasem.

Fotky z výpravy najdete ZDE. 🙂

 

3c Kommentare

zanechte odpověď