Aktuality

Férová snídaně – Den pro Fair Trade

Druhá květnová sobota je dnem pro fair trade, takzvaný spravedlivý férový obchod – oslavme ho férovou snídaní.

Co je fair trade? Jde o princip obchodu, kdy pěstitelé a řemeslníci dostanou za svoje suroviny spravedlivě zaplaceno – výkupní cena pokryje náklady produkce a ještě uživí farmáře, jeho rodinu – pracuje se v důstojných podmínkách, fair tradové komunity fungují demokraticky, ženy i muži mají rovnocenné postavení a pěstuje se s ohledem na životní prostředí. Více na www.fairtrade.cz.

,,V sobotu 12. května se po celé České republice uskuteční piknik s názvem Férová snídaně. Ve svém městě či obci ho uspořádají aktivní lidé, kteří tak chtějí podpořit pěstitele a pěstitelky v zemích Afriky, Asie a Latinské Ameriky. Přidejte se i vy!

A jak? ,,Účastníci a účastnice si na snídani přináší vlastní dobroty, ať už fairtradové (káva, čaj, buchty z fairtradových surovin) nebo lokální (sýry, med, zelenina). Můžete snídat na dekách v parku, u stolu na náměstí nebo na jiném oblíbeném a veřejně přístupném místě.“ 🙂

Nebližší akci – piknik můžete najít na mapce na www.ferovasnidane.cz nebo můžete nějaký uspořádat vy sami. Ať už pro rodinu, přátele nebo i veřejnost, v parku nebo doma, na zahradě. Nebo třeba na Závodu vlčat a světlušek! …a recepty najdete třeba tady.

(zdroje: https://www.ferovasnidane.cz/, https://www.fairtrade.cz/)

zanechte odpověď