Proběhlé akce

Oslava Dne Země v Újezdě

V sobotu 18.4.2015 jsme se skauty oslavili blížící se Den Země úklidem. Den Země, který se každoročně koná 22.4., má lidem připomenout dopady jejich jednání na životní prostředí a planetu Zemi. DSC_0174Proto jsme se i letos vypravili do okolí Újezda posbírat odhozené odpadky a alespoň trošku zvelebit prostředí kolem nás. Celkem se sešli 3 vedoucí, 2 roveři, 4 skauti, 3 vlčata a 4 světlušky. Rozdělili jsme se na 3 skupiny a vyrazili sbírat na Starou Horu, podél Cézavy a na tzv. Cvičák a podél železniční trati směrem na Sokolnice. Během dopoledne se nám podařilo nasbírat více než 20 pytlů odpadků, což vybízí k zamyšlení, jestli by lidé k přírodě neměli být ohleduplnější a více se o ni starat.

Odpoledne jsme akci zakončili malým občerstvením a zhlédnutím animovaného filmu japonského režiséra H. Myazakiho z roku 1984 Naušika z Větrného údolí:

,,Země je už dlouhou dobu zaplavena obrovským množstvím odpadků, které na ní vytvořili toxickou vrstvu – tzv. moře zkázy. Lidé bojují proti přírodě a obrovskému hmyzu, ale tato válka neprospívá ani jedné straně a vše se zdá být ztracené. Až princezna Naušika je dost odvážná a uvědomělá na to, aby se pokusila vyjednat mír a vrátit světu rovnováhu..“ Den Země na cs.wikipedia.org

Naušika z Větrného údolí na csfd.cz