Proběhlé akce

Byli jsme na Intercampu 2016

IC_2016Intercamp je mezinárodním skautským setkáním pro děti a mládež od 11 do 17 let, která se konají už od roku 1966. Letos se konal 49. Intercamp v pevnosti Josefov v Jaroměři (a blízkém okolí), v České republice bylo toto setkání po třetí. Na jednom místě se tedy setkalo skoro 3 000 skautek, skautů a jejich vedoucí z 10 zemí světa. A my tam byli taky! 🙂 Z našeho střediska jsme ve srovnání s dalšími účastníky vyrazili jako malá skupina – Hanka a Šárka (Pandy), Mike a Petr (Tygři) a Anda jako dospělý doprovod.

Pátek 13.5.2016

Po příjezdu vlakem a autobusem do Jaroměře, kdy jsme už cestou potkávali další osoby ve skautských šátcích, jsme vyrazili směr pevnost Josefov. Na místě jsme si vyzvedli svoje registrační balíčky, přihlásili se a přesunuli se do subcampu 1 postavit si stany.Byl čas na ubytování, vaření, seznámení se s prostorem pro táboření i s prostory pro programy následujících dní. Ještě v páteční večer nás čekal koncert skupiny Jamaron.

Sobota 14.5.2016

icPo snídani, kterou jsme si připravili, jsme se v krojích přesunuli k hlavnímu podiu v pevnosti, abychom se zúčastnili zahajovacího ceremoniálu. Kromě přivítání od různých významných skautů, starosty Jaroměře a hlavního organizátora letošního Intercampu jsme se byli přijati do tzv. Hero Academy. Poznali jsme superhrdiny, kteří nás provázeli i zbytkem programů akce. Po zahájení byli účastníci rozděleni do mezinárodních skupin, ve kterých strávili sobotní zajímavé hrdinské programy- Onsite activities – na stanovištích se jako skupina potkali všechny superhrdiny této akademie: Ridera, Ratmana a Freshmana (zastupující statečné), Benjamina, Blondgirl a Widu (zastupující chytré a bystré), Snakyho, Sunnyho a Speedyho (zastupující silné), Amazonku, Supergeeka a Starnymph (zastupující šikovné). Pro dospělé vedoucí byl připraven nepovinný seznamovací program, hry a např. také prohlídka podzemních chodeb pevnosti Josefov. Odpoledne jsme se opět sešli a připravovali se na food festival, kdy měla každá skupina uvařit jídlo – během festivalu pak každý mohl obejít všechny subcampy (místa na táboření) a ochutnat mezinárodní speciality. My vařili česnečku. Večerní program byl opět hudební – elektro swing u hlavního pódia. V areálu byly otevřeny také stany se skautskými obchody, občerstvením, čajovna Tunel, skautská muzea českých i zahraničních sběratelů a další.

Neděle 15.5.2016

Pro zájemce byla v neděli ráno pořádána ekumenická bohoslužba na nejspíš největrnějším místě Josefova, i my na ní měli svoje zástupce. Naše intercampová neděle byla ve znamení tůry po Jaroměři – Hike – kterou jsme podnikli jako součást česko polské skupiny. Spolu se skautkami, skauty i vedoucími ze Křtin a z Polska jsme se vydali podle plánu hledat v Jaroměři superhrdinské aktivity a dál se poznávat s hrdiny i s podobně nadšenými lidmi. Když jsme se odpoledne vrátili nabití dojmy a zážitky, mohli jsme navštívit stany v hlavním areálu a např. si zahrát stolní nebo sportovní hry, vyrobit si kožený turbánek, potisknout si tričko, navštívit kovárnu nebo s pomocí buzoly hledat ,,poklad“. Večer nás čekala na hlavním pódiu hudební vystoupení či divadelní představení o začátcích skautingu a životě jeho zakladatele Roberta Baden-Powella.

Pondělí 16.5.2016

Intercamp se pomalu chýlil ke konci – ráno jsme nastoupili spolu se všemi ostatními v krojích v hlavním areálu a zúčastnili se závěrečného ceremoniálu. Po rozcvičce s moderátory a rozloučení s hlavním organizátorem akce, jsme se dozvěděli, že Intercamp 2017 se bude konat ve Warendorfu v Německu. Nakonec přišlo i 12 superhrdinů, kteří všechny účastníky jako svědomité a nadšené absolventy akademie přijali mezi sebe. S posláním být hrdinou jsme se vrátili do míst k táboření, sbalili si svoje věci a vydali se na cestu zpět domů.

…tento prodloužený víkend byl nabitý aktivitami, zábavou i poznáním, byla to skvělá příležitost k setkání se s lidmi stejných ideálů z různých koutů světa.

Za výpravu z našeho oddílu sepsala Anda

http://www.intercamp2016.cz/ – odkaz na oficiální stránky akce
plus.google.com/ic2016 – odkaz na fotky z Andina foťáku

PS: …díky Mikovi za naplánování dopravy, Petrovi za zajištění stanů a vařičů, Šárce za vytvoření jídelníčku a Hance za naplánování česnečky a připravení receptu na food festival.

zanechte odpověď